Arvet efter Franco

Francisco Franco

Det är spännande att fundera över vad som har överlevt sedan Francotiden. Vilka spanska egenheter cementerades under diktatorn?

Vi gör inga anspråk att besitta något heltäckande svar men en del törs vi ändå tycka.

1. Hatet mot Spanien i Baskien och Katalonien fick mycken näring under Franco som undertryckte användningen av språken etc. Hatet hade säkerligen vuxit fram i alla fall, eftersom det grundas på politiska ambitioner hos huvudpersoner men Franco hjälpte verkligen till på vägen.

2. En ofantlig offentlig sektor som anser sig vara Guds utvalda på jorden. Huruvida mycket av denna offentliga sektor uppstod innan Franco vet vi inte, men åtminstone gjorde Franco inga ansatser att reducera dess storlek. Med den ofantliga sektorn följde också en massiv byråkrati och korruption som förpestat tillvaron under alla år. Det tvingas Spanien leva med än idag.

3. Diktaturen ställde sig utanför Europa och skyddade sig med höga tullar. Man gick inte med i EEC. Detta gjorde att industrin blev småskalig och splittrad. På 1970-talet fanns det 500 hisstillverkare i Spanien men bara ett par stycken i Sverige.

4. Diktaturen kunde gå hårdhänt fram vilket nog var till stor hjälp för att bygga ut vattenförsörjningen i landet, med dammar och rännor.

5. Religionen genomsyrade hela samhället vilket gjorde att Spanien mycket sent börjat skilja kyrkan och staten, vilket delvis varit och är traumatiskt.

6. Fackföreningsstrukturen har ärvts i princip intakt sedan Francotiden. Precis som i Sverige växte fackföreningarna och staten ihop till något man kallade rörelsen, samma uttryck som i Sverige där ju socialismen var lika med staten under decennier.

7. Kungen utsågs av Franco personligen och påminner så länge han lever om arvet från diktatorn. Den egentlige tronföljaren var Juan Carlos far, Don Juan de Borbón, som dock inte kunde draga jämt med diktatorn.

8. Oräkneliga änkor och faderslösa barn, och andra anförvanter, har Franco-tiden lämnat efter sig. ETA och Grapo slogs mot Franco-regimen, det väpnade upproret startade då och fortsatte sedan ologiskt efter diktatorns död. Det är svårt att hejda terrorister när man väl skapat dem.

9. Alternativet till Franco i slutet av 1930-talet var en kommunistisk diktatur. Det slapp Spanien få uppleva. Franco förvandlade aldrig Spanien till ett folkfängelse som alla öststater. Folk hade ganska stor personlig frihet trots allt. Ett arv som kvarstår.

Tillagt 2012-11-23:

10. Den viktigaste punkten höll vi på att glömma bort. Spanien under Franco var en diktatur    och Spanien efter Franco fortsätter i mångt och mycket att vara en diktatur. I demokratier finns en fungerande maktdelning, en fungerande rättsskipning och fria media bland annat. I Spanien av idag så saknas maktdelning. The winner takes it all. Majoriteten bildar regering, tillsätter domare, tillsätter riksåklagare, styr och ställer i media och beslutar om stöd till partier och fackföreningar. Ministerstyre är legio och ministrar detaljstyr administrationen, lägger sig i polisutredningar etc.

Vad har vi missat? Vad anser Du?

Till slut: de överlevande kappvändarna sedan diktaturen är otaliga. Bland de mera flagranta är sångaren Victor Manuel som förvandlades från fascist till kommunist, vänsterikon och Castro-anhängare på rekordtid. Nedan följer en sång där fascisten Victor Manuel hyllade diktatorn Franco:

Annonser

4 thoughts on “Arvet efter Franco

 1. Ang. punkt 2:
  En spanjor berättade för oss att Spanien har 6 gånger så många politiker som Tyskland (som har dubbelt så många invånare).

 2. Det låter troligt. Om man tittar på Las Palmas där jag bor så har vi skikten: Ayuntamiento-Mancomunidad-Cabildo-Parlamento autonómico (+ Delegación del Gobierno)-Parlamento de España-Gobierno de España. Det krävs en massa folk för att fylla den svullna strukturen. Plus alla sparbanker som befolkats med kraschade politiker som sedan sänkt bankerna. Rajoy höjer skatter men skär inte i den administrativa apparaten. Dåraktigt.

  Dessutom: antalet offentliga tjänstebilar i Spanien lär vara 22 000. I USA, 1000. Det talar ju samma språk.

 3. Man ska inte glömma amnestilagen. Alla ev brott som begåtts i statens eller religionens intresse under diktaturen skrevs av. När en del krävt att få undersöka, som pajasen Garzon, har de förbjudits eftersom många inblandade fortfarande är i livet.

  Ett bra skäl för offrens familjer, va?

 4. Lillan, jag förstår inte riktigt Ditt inslag om ”amnestilagen”. Jag antar att Din kommentar ”Ett bra skäl för offrens familjer, va?” är ironisk?

  Varför Garzón stoppades? Tja, han stoppades ju verkligen inte i allt han företog sig! Men när han gick utöver sina befogenheter var man ju tvungen att sätta punkt. Även om det tog en himmelens tid!

  Jag kan inte påminna mig om att ha sett någon ”undersökning” som stoppats med hänsyn till att folk var i livet. Så om Du kan precisera vore det bra! Det mesta kända klavertrampet av Garzón var ju att inleda förundersökning mot Francisco Franco, trots att denne är död. Det är olagligt och en domare bör inte ägna sig åt olagligheter. Men han friades på den punkten av generösa domare och fälldes bara för att ha låtit avlyssna fängslade när de talade med sina advokater, bland det värsta brott en domare kan göra sig skyldig till.

  Amnestilagen var en nödvändighet för att ena nationen efter diktaturen. De flesta som hade glädje av amnestilagen var säkerligen Franco-motståndare som hade noteringar i kriminalregistret som suddades bort. Vad jag vet så omfattar Amnestilagen inte misshandel och mord, till exempel. Man kunde alltså mycket väl processa Franco-bödlar. Idag lär alla vara döda. Garzón vägrade att inleda en förundersökning mot kommunistledaren Carrillo som enligt många källor låg bakom massmorden i Paracuellos del Jarama. Vad jag förstår gjorde han därvid en felaktig tolkning av Amnestilagen men det gällde ju en ideologisk frände.

  Carrillos memoarer har just utkommit postumt och däri vidhåller han förstås sin oskuld.

  Amnestilagen omfattade nästan alla, men inte UMD. Det är ett så intressant ämne att vi kommer att skriva separat därom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s