Katastrofval för upprorsledaren Artur Mas

Hej då Mas! Du satte allt på ett kort och misslyckades.

Den katalanske upprorsledaren hade av folket begärt en egen majoritet, minst 68 mandat, för att genomföra upproret. Istället har Artur Mas tappat flera mandat och hamnar på 50.

Dett var idel långa ansikten på CiU:s valvaka. Ledande profiler i CiU tog till synes avstånd från sin partiledare, även fysiskt avstånd.

Varför är valresultatet en katastrof för CiU när självständighetsivrarna är i majoritet? Man måste se till helheten för att förstå detta.

CiU är inget socialistiskt parti och valets stora vinnare är ERC, ett vänsterradikalt parti – med forna terrorister från Terra Lliure – som stödjer självständighet. Självständighetsivern har alltså hjälpt fram ERC men reducerat CiU. Det är givetvis en katastrofal motgång. Mas utlyste ett dyrt och uppslitande nyval i förtid – helt i onödan – och det enda resultatet är att han får förminskat stöd.

Det första problemet för CiU blir: hur få ihop en regeringsduglig regering? CiU är inget socialistiskt parti och speciellt Unió (U:et i CiU) får förmodas motsäga sig en regeringssamverkan med ERC. Det kan mycket väl leda till en splittring av CiU i dess två beståndsdelar. Artur Mas har förmodligen mycket små möjligheter att få sitta kvar som partiledare. Det enda som talar för att han får fortsatt förtroende är kanske att familjen Pujol – med avgörande inflytande i partiet – kan vara beroende av Artur Mas för att navigera undan anklagelserna om korruption. Bland annat har Artur Mas pappa av allt att döma agerat bulvan för Pujols stöldgods placerat på konton i Schweiz och Liechtenstein enligt de senaste avslöjandena. Huruvida resten av C och U bryr sig om familjen Pujols bryderier är tveksamt. Mera troligt är nog att en ny generation kliver fram och tar för sig. Kanske kliver Unionens ledare Josep Antoni Duran i Lleida fram och kräver partiledarposten för att Unionen skall kvarstå i CiU. Det återstår att se.

Om CiU tar ett kliv åt höger så dör det katalanska upproret. Å andra sidan kan då CiU lättare skapa ett regeringsunderlag som deras traditionella väljare kan godta, genom att samarbeta med PP. I det fallet blir det vänsterradikala ERC som ensamt får föra upprorsfanan vidare. PP har redan förklarat, genom Alicia Sánchez Camacho, att PP inte kommer att stödja CiU i det katalanska parlamentet så länge Artur Mas sitter kvar.

Den unge advokaten Albert Rivera

Valets stora segrare, i procentuell uppgång, är Ciutatants som är en frisk fläkt av förnuft i den unkna katalanska politiken. Unge Albert Rivera har tredubblat partiets mandat, från 3 till 9. Förutom Artur Mas är valets stora förlorare socialistpartiet (PSC) som fortsätter att tappa mandat i val efter val. Den här gången blev nedgången 8 mandat, från 28 till 20. För Pare Navarro, partiledaren, var det en framgång ”ty opinionsundersökningarna hade förutspått ännu färre mandat”. Politiker är experter på att vända en motgång till en framgång. Socialistpartiet har för att slippa ta ställning till självständighet lanserat en slogan om en federation. Federation mellan vad? Spanien och Spanien? Till och med Felipe González, socialistpartiets historiske gigant, har tagit avstånd från sådant trams.

Vad kommer nu att hända? Antingen bildas en stor självständighetsunion mellan ERC och CiuU och några småpartier. Knäckfrågan blir då hur man skall få ihop en regeringspolitik och en budget? Eller också genomför CiU en snabb partikongress och rensar kraftigt i partiet varpå man samarbetar med PP för att få ihop en politik som räddar Katalonien från fullständigt ekonomiskt sammanbrott (man är redan i konkurs och lever på understöd från övriga Spanien).

Madridregeringen har nu ett jätteansvar. Antingen tar man rättsstaten på allvar och ser till att Mas och Pujols påstått olagliga förehavanden utreds och lagförs om det är påkallat samt tillser att regionåklagaren i Katalonien, som gav Artur Mas fribrev, avsätts. Eller också vinglar man vidare i hopp om att blidka en Mas som redan är politiskt överspelad. Vilket alternativ som vinner? Fortsatt vinglande givetvis. Mariano Rajoy är som ett stycke drivved på upprört hav. Han hamnar dit strömmarna för honom.

Artur Mas – som givetvis är desperat – skulle kunna tänkas utlysa en folkomröstning redan nu, inte 2014 som tidigare sagts, för att bibehålla initiativet. Då MÅSTE centralregeringen ingripa polisiärt och / eller militärt. Annars innebär det slutet för Spanien.

Hursomhelst, redan imorgon kan vi få se en misstroendeomrötning i det katalanska parlamentet. Den bli i så fall mycket intressant. Skall ERC rösta för misstroende om man hoppas på en koalition? Det troligaste är väl att en misstroendeomröstning misslyckas. Avsättningen av Mas måste nog komma inifrån, från de egna leden.

Spanienaktuellt välkomnar upprorsledarens monumentala misslyckande. Det skall bli intressant att läsa om hur omvärlden tolkar det som hänt. Begriper t ex svenska medier vidden av Mas katastrof eller stirrar de sig blinda på att självständighetsivrarna har majoritet.? Det återstår att se. Vi tror inte att  Artur Mas finns kvar vid makten i Katalonien om en månad.

3 tankar på “Katastrofval för upprorsledaren Artur Mas

  1. Vi tittar in på Aftonbladet som har en kort blänkare om valet i Katalonien. Till vår förvåning finner vi att Aftonbladet förstått att Mas förlorade valet. ”Satsning slog snett för separatister” lyder rubriken där som i SvD. I DN lyder rubriken ”Valet en besvikelse för nationalisterna”. Expressen har snickrat ihop den lite taffliga rubriken ”De vill ha eget land men backar i valet”. Men – överlag godkänt. Vi slapp se rubriker som ”Majoritet för katalansk självständighet”. Det tyder på en viss mognad vad gäller analys av spanska skeenden. Det välkomnar vi!

    Vad vi kan se så tar ingen av de citerade tidningarna upp frågan om vad som kan komma att hända nu: Men om det kan man ju läsa hos oss 🙂

    • Vi tittade in på Reuters och hittade: ”Separatists winning in Catalonia, Spain”. De hade klafsat rakt ner i fällan. Man släpper också pärlan ”Mas converted to separatism after huge street demonstrations in September.”
      Vilken plump, Reuters!

  2. Då skålar vi med ett glas Rioja i kväll och hoppas få göra det ytterligare en gång om en månad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s