Lämna hemmet på egen risk

I förstäder till Madrid (kanske även andra städer) tycks en ny typ av ockupationer blivit vanliga. Låt oss kalla dem express-ockupationer.

Tidigare brukade brottslingar ockupera lägenheter som stått tomma en längre tid. Nu ockuperar man även lägenheter som bara lämnats för stunden. Det kan räcka med att ägaren gick ut för att handla mat en timme för att han eller hon skall finna att lägenheten tagits över av någon annan.

En svensk ställer sig kanske frågan: men vad tjänar ockupationen till? Det är ju bara för ägaren att ringa efter polis! Invändningen är logisk men visar bara hur lite man kan om Spanien. Spanien är ingen rättsstat.

Om man råkar ut för en expressockupation och kontaktar polis så tas naturligtvis en anmälan upp. Kanske görs t o m en polisutredning i sinom tid. Sedan hamnar i bästa fall fallet hos en domare som tar sig tid att titta på fallet efter något år. Tids nog utsätts en tid för rättegång. Lägenhetsockupanten lär inte dyka upp. Sedan utsätts en ny tid för rättegång. Ånyo lär inte svaranden dyka upp. Om fler frister ges vet vi inte men till slut avkunnas givetvis en tredskodom. Därefter får man vända sig till municipal polis för att begära avhysning. Till slut utsätts förstås tid för avhysning och något dygn tidigare så lär lägenhetsockupanten lämna lägenheten för att ockupera en ny. Givetvis har ockupanten stulit med sig allt av värde och vandaliserat lägenheten.

Man kan tänka sig vilken chock och tragedi det vore att råka ut för detta. Plötsligt har man ingenstans att bo, alla personliga papper, datorer, bankdosor och allt annat är kvar i lägenheten och man får ingen hjälp att komma åt dem.

Det bästa i en situation som denna  är om man känner någon polis som med några kompisar kan agera utanför lagens ramar. Jag hade en bekant i Madrid som var bankdirektör på 1970-talet. Han blev plötsligt utpressad av en f d vän som knarkat ner sig och som hade någon komprometterande bild som skulle tillställas bankdirektörens hustru om han inte betalade ett högt belopp. Bankdirektören kontaktade en vän som var medlem av nationella polisen. Polismannen, tillsammans med ett par kollegor, arresterade utpressaren i den hotell-lobby där pengarna skulle överlämnas, men istället för att åka till stationen så for man ut på landet, till en undanskymd plats. Där misshandlade man utpressaren svårt och meddelade att om han någonsin kontaktade bankdirektören igen så var han en död man. Varpå man lämnade honom halvt sönderslagen att ta sig tillbaka till staden bäst han kunde (detta var innan det fanns mobiltelefoner). Bankdirektören hörde inte av utpressaren igen och vi njöt av ”the happy end”.

Känner man ingen polis så har man att välja på att ta saken i egna händer eller anlita några våldsverkare man kan leta upp. Att vända sig officiellt till polis är inget egentligt alternativ. Polisen är de första som erkänner hur maktlösa de är och efterlyser lagändringar.

I Sverige råkade denne skribent ut för ett närbesläktat dilemma för många år sedan. Vi innehade en industrifastighet med lokaler som hyrdes ut till olika hyresgäster. En av hyresgästerna som använde den stora lokalen som lagerlokal slutade betalade hyran och vägrade varje dialog om saken. På den tiden var det en långdragen affär även i Sverige att låta avhysa folk varför vi var desperata och villiga att ta risker. Vi utrustade oss med kofötter och annat och bröt oss in i lokalerna ett veckoslut. Lagerlokalen tömdes och avstädades och de lagrade produkterna försåldes. Men lyckan blev kortvarig eftersom lokalen brändes ner kort tid därefter. Hämnd är alltid en risk man måste beakta och skydda sig emot om man tar lagen i egna händer.

Förutom expressockupationer så är ”vanliga” lägenhetsockupationer – av tomma lägenheter – ett stort problem i hela Spanien. Det är ligor, enligt media oftast zigenare från Östeuropa, som ockuperar lägenheter som står tomma, som en storskalig business. Skyltar som ”Uthyres!” är naturligtvis en god vägledning för ockupanterna. Ligorna byter ut lås och hyr sedan ut lägenheter till behövande mot en vanligen låg hyra. Oftast väljer ockupanterna lägenheter som ägs av banker, eftersom dessa har speciellt dålig tillsyn av sin egendom. Den tilltänkte hyresgästen kan också peka ut en lägenhet han vill få hjälp att kapa. I många hyreshus i Andalusien är varenda lägenhet kapad på det sättet enligt ett skakande TV-reportage vi såg för en tid sedan. Avhyses någon ockupant så är det bara att flytta till en annan kapad lägenhet. Man har alltid ett bestånd att välja ur.

2 tankar på “Lämna hemmet på egen risk

  1. Kanhända går det snabbare om en myndighet drabbas. I kommunen Arona finns två radhus som byggdes illegalt för 25 år sedan. De blev aldrig bebodda. Två familjer bröt sig för att bosätta sig. Den rätten hade de eftersom de hade barn som var en månad, ett år samt ett barn på tre månader. De stämde kommunen för att kommunen kopplade bort den el som de ”lånat” från en gatlykta. De stämde även kommunen för att man stängde av vattnet. En kvinna tillhörande Aronas pensionärsförening stämde också kommun för att ha satt upp ”notas amenazantes” på de ockuperade lägenheterna.

    Vad kommunen inte anklagades för var tillkomsten av barnen.

    Nåväl, nu är husens alla gluggar igenmurade. Det gick rätt snabbt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s