Extra: Prinsessan Cristina åtalas – riskerar 8 års fängelse!

infanta-cristina-time

Ett falskt TIME-omslag som grasserade på Twitter för något år sedan

En dag för tidigt kommer beskedet att prinsessan Cristina kommer att åtalas. Vi beskrev bakgrunden till detta i ett tidigare inlägg.

Domaren Castro menar att Botín-dokrinen (som vi förklarade i vårt tidigare inlägg) inte är tillämpbar.

Domaren kräver nu 8 års fängelse för prinsessan Cristina!

Det här är naturligtvis ett dråpslag för den kungliga familjen. Det rör sig trots allt om nuvarande kungens syster, den gamle kungens dotter. Eftersom även maken åtalas (och gissningsvis kan få bortåt 20 års fängelse) naturligtvis så riskerar nu parets 4 minderåriga barn, 9 – 15 år gamla, att bli föräldralösa under minst nästan ett decennium. En familjetragedi utan like givetvis. Ett dråpslag för en mor.

Åklagare Horrach – som i praktiken fungerat som försvarsadvokat – har redan kommenterat åtalet: – Det är ju inte möjligt att Botín inte åtalades medan medborgare Borbón åtalas, menar han.

Rättvisans kvarnar mal synnerligen långsamt i Spanien (förundersökningen har tagit 4 år) och det kommer att ta åratal innan en dom kan vinna laga kraft. Så saken kommer att fullfölja prinsessan i gissningsvis 15 år framöver. Om inte en framtida regering ger prinsessan amnesti. Men amnesti är en känslig fråga sedan politiker skänkt / sålt amnesti en masse och en ny lag som försvårar amnesti är på gång.

Åtalsbeslutet kommer att mötas av jubel i Spanien. Folk hatar skoningslöst allt och alla som räknas till etablissemanget och att slänga en 4-barnsmamma i fängelse väcker inget medlidande. Vi får se hur prinsessan tar detta. Man kan tyvärr få mental kollaps och överväga självmord för mindre. Vi får även se om den gamle kungen överlever den här chocken. En annan fråga är huruvida prinsessan Cristinas äktenskap överlever detta.

Spanienaktuellt beklagar åtalsbeslutet på rent humanitära grunder men inser samtidigt att beslutet kommer på prinsessan Cristinas ömma punkt, skattebrott – det var det svåraste att förklara bort. Vi får se om HD om ett antal år menar att Botín-doktrinen inte skall tillämpas. Det återstår också att se om prinsessan hamnar i fängelse innan dom vinner laga kraft. Flyktfara kan möjligen åberopas eftersom paret bl a bott i New York och Schweiz.

Vi bjuder på soundtrack från Törnrosa som vacker tröst åt prinsessan:

 

 

 

1 tanke på “Extra: Prinsessan Cristina åtalas – riskerar 8 års fängelse!

  1. Prinsessans advokat Miguel Roca hade några få ord att säga till media idag. Dels att han var besviken över att domarens beslut läckte till pressen innan de anklagade delgavs det. Dels att prinsessan Cristina är mycket tagen av åtalsbeslutet.

    Visst är det ett oskick att poliser och domstolar läcker som såll. Men så är det ju. Både i Spanien och Sverige. Och att Cristina blev svårt tagen kan man förstå. Kanske hon börjar inse allvaret i det som händer. Att hennes liv som det gestaltat sig just tog slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s