Bör prinsessan Cristina avsäga sig sin plats i tronföljden?

Nu sedan prinsessan Cristina åtalats så har det blivit otroligt populärt att ställa sig upp och kräva att hon avsäger sig sin sjätteplats i tronföljden. Alla gör det.

Vi drar oss till minnes det det utmärkta uttrycket ”hacer leña del árbol caído”, alltså göra ved av det fallna trädet, d v s att slå på den som ligger. Ett verb som passar är ”ensañarse”, d v s ge sig på någon med sadism, vi skulle väl säga något i stil med ”begå lustmord” (vilket ju inte bara mördare utan t ex recensenter kan göra).

Det är märkligt att så många i tid och otid opåkallat finner behov av att kräva att prinsessan försvinner från tronföljden. Faktum ar ju att frågan är en ren petitess. För att prinsessan Cristina skulle bli aktuell som regent så måste både hennes bror, nuvarande kungen, och äldre systern Elena bli oförmögna att regera innan kungens egna barn hunnit bli myndiga.

Horkarlen och skökan som förläts, Charles och Camilla

Horkarlen och skökan som förläts, Charles och Camilla

Vi antar att tiden läker de flesta sår även i Spanien, även om man undrar ibland när spanjorerna återkräver Gibraltar eller vill riva upp såren efter inbördeskriget för 75 år sedan. I Storbritannien har man tydligen förlåtit horkarlen Charles som blir näste monark och hans f d oblyga älskarinna, skökan Camilla, som nu blivit äkta maka sedan Diana lägligt nog avled.

Det är sällan bra att ”tomar una decisión en caliente” som spanjorerna själva säger. D v s man skall ta ett beslut först när man fått perspektiv på saker och ting. Tänk om spanjorerna själva praktiserade detta utmärkta talesätt. Vi svenskar menar ju ofta att det inte är någon ko på isen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s