Ödesdagar för prinsessan Cristina

Prinsessan Cristina

Prinsessan Cristina

2016-01-11 inleds rättegången mot den spanska prinsessan Cristina, syster till Spaniens nuvarande kung Felipe.

Hon ställs inför rätta misstänkt enbart för två skattebrott, år 2007 och 2008. Vi skriver enbart ty fler åtalspunkter hade varit tänkbara.

Den som följt vad vi skrivit i saken har märkt att vi hela trott att det var just skattebrotten som var den svaga punkten i hennes försvar. Och lättast att bevisa för den som anklagar.

Det märkliga i hela detta är att varken offentlig åklagare eller skatteverket deltar i åtalet mot prinsessan. Det gör enbart organisationen Manos Limpias som blivit Spaniens samvete i deta bottenlösa träsket av korruption där regering och administration smiter från sina skyldigheter.

Första rättegångsdagen blir dramatisk. Ty då kommer prinsessans advokat att begära att åtalet läggs ner med hänvisning till la doctrina Botín. Den går i korthet ut på att ett brott mot det allmänna inte kan drivas enbart av enskild part utan kräver att åklagaren biträder åtalet. Praxis efter ett nedlagt åtal mot bankdirektören Botín. Frågan är hur lång tid domstolen behöver för att fundera över prinsessans begäran. Och om processen kan rulla igång mot övriga åtalade där åklagaren biträder åtalen.

Varför biträder inte åklagaren åtalet mot prinsessan? Vi vet inte. Måhända grundar det sig på att man anser att doctrina Botín är tillämpbar, måhända på hemliga överenskommelser mellan staten och kungahuset. Det lär historikerna få bita i om något halvsekel.

Tillämpas doctrina Botín så slipper Cristina vidare kontakt med rättvisan i denna sak. Vilket vore en skänk från ovan för kungahuset. Men tjuvstämpeln bland folk i gemen lär hon aldrig bli av med. Och hennes man går en synnerligen osäker framtid till mötes. Manos Limpias kräver för honom 26½ års fängelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s