Carme Chacón har hastigt avlidit

Den synnerligen kända PSOE-profilen, katalanskan och f d försvarsministern Carme Chacón avled hastigt i söndags, bara 46 år gammal. Hon bodde ensam i Madrid efter sin skilsmässa och när familj och vänner inte nådde henne via telefon under många timmar tillkallade de hjälp och polis och brandkår som beredde sig tillträde och hittade den döda.

Familjen gick snabbt ut med beskedet att Chacón avlidit av ”infarkt” hur man nu visste det. Någonstans skriver media att obduktion skall genomföras och det är förstås det enda sättet att få klart besked. För vår del tror vi mer på plötsligt hjärtstillestånd eller blodpropp i hjärnan av skäl som följer.

I en intervju vi hittar i media så säger Carme Chacón att hon har medfött hjärtfel, totalt så kallat A/V-block, 35 i puls, har blivit rekommenderad pacemaker och är vältränad.

För en som tyvärr tvingats lära sig en del kardiologi så låter det som Chacón har begått ett slags självmord. Ungefär som Steve Jobs som trodde sig kunna bota sin cancer i bukspottkörteln med alternativmedicin.

Har man totalt A/V-block så går signaler fram från sinusknutan i höger förmak, till förmaken men inte vidare till kamrarna. Förmaken går då i normal takt men inte kamrarna.

escaperhythm

EKG: hjärtats inbyggda livräddning träder i funktion

Kroppen har då inrättad en fiffig signalkälla i reserv i kamrarna. I praktiken fungerar den som en livräddning – om den fungerar som den ska – vilket det inte finns garantier för – tills dess man kan ta sig till sjukhus. På engelska kallas det ”escape rhythm”, minns ej vad det kallas på svenska. Hursomhelst brukar denna livräddning ge en puls just kring 30 – 35 slag per minut. Just den puls Chacón uppgav. Vilket sammantaget får mig att anta att hon trodde sig vara odödlig, struntade i att få en pacemaker inopererad och lät livet hänga på en synnerligen skör tråd under åratal. Till råga på allt så gick i så fall förmak och kammare i otakt vilket ökade risken mångdubbelt för levrat blod i förmaksörat och därmed blodpropp i hjärnan, vilket också är en högst tänkbar dödsorsak.

Om det är som det ser ut – och det hänger ju på om media återgivit intervjun rätt och Chacón själv visste vad hon talade om – så var ju Chacón fullkomlig dåraktig och synnerligen oansvarig som mor till ett litet barn och jag hoppas kardiologerna avkrävde henne skriftligt på att hon vägrade pacemaker. Annars borde läkarna ställas till ansvar. Herregud vilken soppa!

Den ”escape rhytm” jag omtalar är en tröst för alla som är beroende av pacemaker. Skulle pacemakern fallera dör man med all sannolikhet inte knall och fall. De flesta som bär pacemaker är INTE beroende av sin pacemaker utan bär den för att upprätthålla en lämplig (ej för låg) puls.

Läsarna får ursäkta min lilla kardiologiska utläggning men extrem dumhet som resulterar i plötslig död skakar om mig. Såsom föräldrar som vägrar vaccinera sina barn mot mässlingen trots den livsfara för det egna barnet och andra som det beteendet utgör.

För att slutligen återknyta till Steve Jobs: i hans fall så hade oddsen förmodligen förblivit mycket dåliga även om han anlitat skolmedicinen. För Chacón med pacemaker så hade dock risken i stort sett eliminerats.

I övrigt vill vi inte gärna recensera Carme Chacón dagen efter hennes död. Vi vill bara varna andra för att begå hennes dumhet vad gäller hälsan (enligt ovan), och visa vårt deltagande med hennes son och mor.

2 tankar på “Carme Chacón har hastigt avlidit

  1. Vi har skrivit en del om Chacón under åren: https://spanienaktuellt.wordpress.com/?s=chac%C3%B3n&submit=S%C3%B6k
    Man kan väl konstatera att vi inte tillhörde hennes fans.

    Man kan konstatera att dödsfienden Alfredo Pérez Rubalcaba – som vann över henne under partikongressen 2012 – nog inte är så bedrövad över hennes död. Men han sköter det snyggt i media och säger rätt ord förstås.

    Det hade varit fullt realistiskt att ha förväntat sig att Chacón ställde upp som kandidat under partikongressen i juni i år. Men eftersom hon nu var skild från sin f d make – som var hennes uppbackare och outtröttlige promotor – så blev det aldrig aktuellt.

  2. Vid återbesök till detta gamla inlägg letar vi på nätet efter resultat av obduktionen, men vi hittar inget. Men i en intervju med Chacons läkare efter dennas död tror han på plötsligt hjärtstillestånd, precis som vi spekulerade i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s