Massflykt av företag från Katalonien

caixasabadell

Allt medan börsen faller och obligationsräntorna skjuter i höjden medan regeringen sitter med armarna i kors så griper förtvivlan omkring sig bland katalanska företagsledningar som knappat kan fatta att landets regering inte kväst upproret i Katalonien när landet redan förklarat sig självständigt och nu meddelat att de kommer att annonsera detta formellt måndagen den 9:e oktober.

Nu pågår en massflykt av bolagssäten från Katalonien till Madrid. För två dagar sedan flyttade bioteknikföretaget Oryzón vars aktie sedan dess stigit 13% två dagar i rad. Telekomföretaget Eurona tog beslut om flytt igår. Aktien steg 5%. Naturhouse (kosmetika, kost och naturläkemedel) flyttade redan i april. Det synnerligen välkända mediabolaget Atresmedia, med Planeta (som delar ut berömda författarpriser) och en massa TV- och radiokanaler, har redan tidigare aviserat att man flyttar (åtminstone bokförlaget) om Katalonien förklarar sig självständigt, vilket de alltså redan gjort. Senast ut är bankerna Sabadell och Caixabank som kommer att flytta om Katalonien förklarar sig självständigt vilket som sagt redan skett.

De som såg vad som hände Banco Popular när kunderna börjad bli rädda har anledning att svettas. Och nu har kunder – kanske med rätta – börjat ta ut pengar av rädsla för att bankgarantierna inte gäller om bankerna hamnar utanför EU. En bank som töms på pengar kan lätt gå omkull på en vecka. Så det är en fråga om liv och död att ingjuta förtroende hos kunderna. När man nu hamnar utanför EU i ett konkursmässigt Katalonien har man ingen som kan backa upp banker i kris. Så varje dag man avvaktar flytt kan stå bankerna dyrbar!

Vi får se vad borgarna i PdCat säger om den katalanska ekonomin nu slås i spillror. Många av PdCat-väljarna är välbeställda och de borde vara intresserade av att sköta ekonomin av purt egetintresse.

När Puigdemont häktas – och det kan inte dröja länge nu – beslutet ligger på domarens bord enligt åklagarämbetet och Puigdemont själv bara går och väntar – då måste PdCat välja någon annan partiledare och JuntsxSi (PdCats koalition med CUP-terrorister och ERC-separatister) vaska fram ny regeringschef vilket nog kommer att bli en omöjlig uppgift. Det mesta tyder väl på att det blir nyval i Katalonien sedan Puigdemont häktats.

1 tanke på “Massflykt av företag från Katalonien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s