Vad händer på måndag?

parlament

Katalanska parlamente – vad händer här på måndag? Stormning?

Ja, det är 10 000 kronors-frågan just nu. Kommer Puigdemont att annonsera Kataloniens självständighet?

Först skulle denna annonsering komma den 6 oktober och sedan sköts den upp. På måndagen gäller det.

Ingen kan förutse vad som kommer att hända. Inte vi heller.

För självständighets-annonseringen talar att man tappar ansikte inför de egna anhängarna om man bara pratar och inte agerar. Och Puigdemont själv vill annonsera självständigheten och är beredd på att gripas.

Puigdemonts parti PdCat innehåller många borgerliga som tvekar. De ser att ekonomin nu barkar åt skogen. De vet att krigsmakten kommer att ta över Katalonien och att man egentligen inte vinner någonting.

Vicepresident Junqueras måste vara förfärad över den sammanfallande ekonomin med företag och banker som flyr. Han vet att han kommer att gripas direkt efter en självständighetssförklaring. Men han vet också att om han tvekar kommer han att ha en skränande kommunistmobb utanför sitt hem och hans barn kan inte gå till skolan ty där skulle de mobbas ut av lärare och elever. Det gäller förstås också PdCat-ledamöter.

anagabriel

Livsfarlig kvinna, ofta sedd profil i CUP, militant ideologisk

CUP, till sist. det terroristanstrukna kommunistpartiet har hittills drivit både Puigdemont och Junqueras framför sig. De innehar ju sina poster med CUP:s stöd. CUP kunde inte vara mera nöjt. De har lyckats söndra Katalonien och ser ekonomin rasa ihop. De lyckades anordna en våldsam generalstrejk häromdagen och mullrar om en veckolång strejk vilken skulle få samhället att braka ihop. De följer klassiskt leninistiskt mönster, helt enligt skolboken: agitation, mobilisering (av massorna) och generalstrejk. De anser att de närmar sig revolutionens kulmen. Man kan då förutse att de organiserar stormning av polisstationer, vapenförråd, alla statliga institutioner etc. Kort sagt, Ryssland oktober 2017. Inte för inte drar CUP-ligisterna omkring med Sovjet-flaggor på Barcelonas gator. CUP har väl inga vapen men med storming kan man säkert skaffa en del. Men deras viktigaste vapen är motståndarens ovilja att döda. De civilgardister som hölls inspärrade av en pöbel för några veckor sedan hade givetvis kunnat skjuta sig ut. Men det är de varken beordrade eller tränad att göra. Så pöbeln är CUP:s främsta vapen.

Måndagen blir mycket dramatisk. Enda tillfället Puigdemont, Junqueras, Forcadell m fl kan arresteras på stående fot trots parlamentarisk immunitet är om de grips in fraganti. Man kan alltså inte UTESLUTA att polis och civilgarde, och kanske militär, stormar parlamentet under pågående session. Men med tanke på all saktfärdighet verkar det inte troligt. Fast kungen har nog blåslampan på full låga under Rajoys häck.

Lita på att CUP mobiliserar massorna på måndag. Annonserar inte parlamentet självständigheten får nog ledamöterna lämna byggnaden med fara för sina liv. Det vore inte första gången. Artur Mas har tvingats komma till parlamentet i helikopter tidigare.

Vilken dramatik som väntar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s