Vad händer nu i PSOE (socialistpartiet)?

På ytan verkar de flesta av socialisterna nu euforiska efter att ha tvingat bort Mariano Rajoy från regeringsmakten. Antingen fattar de inte vad som väntar dem eller också spelar de idioter. Bägge alternativen är lika illa.

Aldrig någonsin tidigare i spansk politik har ett parti försökt bilda en regering med 85 mandat (av totalt 350) som underlag. Det är ju huvudlöst. Fullkomligt idiotiskt.

Sannolikheten att de lyckas tråckla ihop en regeringsduglig regering är exakt 0. Noll. Regeringsunderlaget består av 22* partier. Försök få 22 partier att samla sig bakom ett visst förslag. Det enda de var eniga om var att avsätta Rajoy. Partierna representerar nazism (PdeCat under Torma), konstitutionellt uppror (PdeCat, ERC, Podemos), stalinistisk kommunism (Podemos), terrorism (Bildu) etc.

Fram till idag hade Podemos inte ställt några offentliga krav på PSOE. Nu, kommer dock kraven. Man vill sitta med i regeringen. Man vill stoppa privatiseringen av banken Bankia – och allt som kommer under dagarna som kommer. PSOE hade annonserat att man skulle regera med hoppande majoriteter, alltså bilda en ren PSOE-regering. Nå, man lär aldrig ställa ett förslag som Ciudadanos eller resterna av PP kan rösta för varför man alltså måste förhandla varje fråga med 22 partier.

Det enda Sánchez möjligen kan få igenom är att man så långt det går tolererar upproret i Katalonien (och i förlängningen i Baskien, Mallorca, Valencia, Navarra och Galicien). Strävan att söndra Spanien förenar ju allt ifrån Tormas nazister till Bildus kommunistiska terrorister. Samma sak är det med frågan att flytta terrorister i Spanien-fängelser till Baskien. Stöds förstås av alla kommunistpartier. När terroristerna hamnat i Baskien faller de under ETA:s domvärjo i fångvårdsstyrelser etc och kan diskret ges förmåner, frigivningar och liknande. Det har förstås inte anchez, som uppenbar marxist, någonting emot. Att riva upp arbetslagstiftningen kan man säkert också enas om eftersom man inte bryr sig om den ekonomiska utvecklingen. Tvärtom, ju sämre det går för Spanien desto lyckligare blir många i den brunröda koalitionen. Symbolfrågor för att riva upp såren från inbördeskriget för nästan 80 år sedan kan säkert verka samlande. Man kan kanske tvinga bort Francos och Primo de Riveras lik från de fallnas dal.

Det går förstås att sitta vid makten en tid utan att lägga fram ett enda konstruktivt lagförslag (man ärver ju en färdig budget). Man lyfter lön och rullar tummarna. Eller tittar på fotboll som Rajoy. Men det håller inte i längden. Till slut uppstår kriser. EU kommer att hålla ögonen på ekonomin så redan utan PSOE:s och Podemos överbudspolitik är urusel med höga budgetunderskott. Och ”högerfalangen” i PSOE, d v s de som vill respektera Spaniens författning kommer kanske inte att agera röstboskap åt Sánchez om han vill fullborda upproret i Katalonien genom att ge order till riksåklagare, polis, civilgarde, armé och rättsväsende att dra in tentaklerna.

*Fotnot: Siffran 22 partier hämtar vi från online media. Siffran är högre än antalet partier med riksdagsmandat vilket beror på att vissa partier är en koalition mellan olika partier, T ex är Podemos-Unidos en koalition mellan Podemos och Izquierda Unida vilket i sin tur är en koalition mellan olika kommunistpartier. Vi har inte resurser att fördjupa oss i detta varför vi accepterar publicerade siffror. Orsaken till varför flera partier är koalitioner iställer för sammanslagna enheter kan man undra över. Som vanligt måste man misstänka ekonomiska motiv, typ högre partistöd och liknande.

 

 

 

 

1 tanke på “Vad händer nu i PSOE (socialistpartiet)?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s