Kuppmakaren Pedro Sánchez

Första halvåret 2019 kommer att avgöra Spaniens framtid. Det är ödesmättade dagar, veckor och månader vi tar oss igenom.

Spanien fick en ny regering i juni 2018 sedan socialdemokraten Mariano Rajoy i PP avsatts genom misstroendevotum sedan socialistledaren Pedro Sánchez, stalinisten Pablo Iglesias, terroristerna i baskiska Bildu, de katalanska upprorsmakarna samt baskiska nationalister i PNV gjort gemensam sak och kastat ut Rajoy med tillsammans 180 mandat (av totalt 350).

En slags statskupp

I själva verket var Sánchez misstroendevotum en slags statskupp. Ty Sánchez gick till val på att utlysa nyval, det var hans enda uttalade avsikt. Det här är en motion gällande nyval, hette det. Han avvisade tal om att sitta mandatsperioden ut.

Men som vanligt i Spanien så ljög han naturligtvis. Det borde ju alla begripit.

När Sánchez installerats så påmindes han givetvis om sitt löfte om nyval, framför allt av Ciudadanos, PP hade sina egna sår att slicka. Då ändrade Sánchez sitt budskap med en semantisk dribbling. Javisst, nyval så snart det går! Men först måste situationen ”normaliseras” och regeringen måste ”tillgodose befolkningens behov”. Sedan gick det inte lång tid innan han kastade masken helt och meddelande att han tänkte sitta hela mandatperioden ut, d v s till juni 2020.

Så, vad var det för något som var så viktigt att det absolut måste genomföras innan ett nyval? Ingenting naturligtvis.

Brådskande?

sanchez_llorando

Så här ledsen blir säkert Sánchez när han inte får gräva upp Francos lik som han vill.

Vad man tog itu med var dels hjärtefrågan om att gräva upp den forne diktatorn Francos lik. I vanlig psykopatisk stil utlovade Sánchez tvärsäkert att det skulle ske senast i juni 2018. När processen väl inletts så tvingades Sánchez inse det alla vi andra insett från början, nämligen att det skulle ta mycket lång tid att tröska ett sådant förslag genom alla domstolar.

Galna

Och än idag så har Franco inte grävts upp. Vår gissning är att det aldrig kommer att ske trots att Sánchez nu meddelat att hans regering kommer att fatta beslut på fredag denna vecka. Och i sin demensliknande drömvärld tycks han tro att beslutet på fredag beseglar likets öde. Han tänker bort spanska domstolar och Europadomstolen.

Vi tycker att det är obehagligt att bevittna framstående politiska ledare som visar att de är galna. Vi minns svenske kommunistledaren Lars Ohly som påstod att han spelat fotboll mot Nacka Skoglund och att han fick ett glädje-SMS från en vän i Prag sedan staden befriats 1989. Ingendera händelse kan ha inträffat. Nacka var av en helt annan generation och första SMS-et skickades tre år senare.

Vi minns också Hillary Clinton som mångordigt orerade om hur hon landat på Sarajevos flygplats och när de steg ut ur planet ven kulorna varför man sprang nedhukade mot terminalbyggnaden. TV-bilder några dygn senare visade hur Clinton togs emot med utrullad röd matta och tutande orkester och utan något som störde friden.

Det finns naturligtvis oräkneliga andra exempel på galna politiker. Vi som är gamla nog minns väl med fasa kejsare Bokassa av Centralafrikanska Republiken, Idi Amin av Uganda, Macías i Ekvatorialguinea bland många andra.

Stöd åt upproret i Katalonien

Förutom att Sánchez iscensatt sin egen kupp genom misstroendevotum under genomfalska premisser, så har han stött upprorsmakarna i det sk Katalonien, Spaniens nordöstra hörn.

Vi tror att Sánchez, liksom Zapatero och Rajoy före honom näppeligen har någon åsikt vad gäller upproret i Katalonien. De bryr sig inte helt enkelt. Säger han något i frågan så är det något partitaktikerna, typ Iván Redondo, rafsat ner på en lapp åt honom. Sedan Sánchez kom till makten med hjälp av extremvänstern, terroristerna och upprormakarna så måste han försöka göra dessa till viljes för att försöka få ihop en statsbudget, något han hittills misslyckats med.

Våldsamma men resultatlösa påtryckningar

Helt uppenbart har han gjort stora eftergifter åt upprorsmakarna. Givetvis annonseras inte detta. Det sker i hemlighet.

marchena

HD-domaren Manuel Marchena – en spansk hjälte

Vi vanliga dödliga får lista oss till vad som händer genom att studera regeringens handlande. Och vi har sett hur statens advokater (statliga ämbetsmän liknande vår justitiekansler) ändrat sin brottsrubricering mot upprorsmännen från rebelión till sedición, vilket sänker maximistraffet på den åtalspunkten från 30 till 15 år. Man har också försökt att befordra den HD-domare som håller i processen mot upprorsmännen, Manuel Marchena, till att bli chefsdomare för det högre domarkollegiet i syfte att få bort honom från rättegången. Något som misslyckades då han tackade nej! 🙂 Han för övrigt utsatts för enorma påtryckningar från vänstermedia som sympatiserar med upprorsmakarna.

Straff

Till skillnad från statsadvokaterna har åklagarna i rättegången, trots groteska påtryckningar, inte ändrat rubriceringen till sedición. Vilket hedrar dem. Samma sak gäller förstås det enskilda åtalet från Vox som vidhåller sin rubricering. Liksom alltså HD självt gör! Eftersom de anklagade gjort sig skyldiga till ett flertal samtidiga brott så riskerar flera av dem på papperet upp till 72 års fängelse. I praktiken kommer straffen bli mycket kortare p g a vissa takregler, avkortningar mm. Men man kan nog förutse att några få av kuppmakarna kommer att dö i fängelse. Mer om detta i ett senare inlägg.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s