Covid-19

Spanien är ett land som är sällsynt illa förberett för att stå emot de påfrestningar som en svår epidemi innebär.

Den rent kriminella socialist-kommunistiska regeringen är genomkorrupt och ministrar är tillsatta tack vare lojalitet och nepotism. Det innebär att regeringen saknar all kompetens att hantera en kris som denna. Vad värre är: finns det någon anledning att tro att man ens VILL lindra lidandet för befolkningen? Det är hårda ord men mer om regeringen, dess ideologi och dess politik i ett senare inlägg.

Under Francoregimen hade Spanien ett rudimentärt sjukvårdssystem med en klar ledningsstruktur. Det var ju en diktatur. När politikerna efter Francos död förhandlade fram en ny författning så landade det hela i en slags författning med minsta gemensamma nämnare. D v s i författningen stod det som man lyckades komma överens om. Där fanns en centralmakt som försvarade landets bästa – som de förstod det begreppet – och separatister som enkom strävade efter största möjliga makt för egen del. Och slutprodukten blev ett sammelsurium som separatisterna kunde acceptera i väntan på bättre tider för deras del.

Landet styckades upp i 17 autonoma regioner. Valsystemet gav (och ger) ett helt oproportionerligt antal parlamentsledamöter för partier som är starka i en region.

I kraft av att inneha vågmästarrollen i parlamentet har basker och katalaner kapat åt sig allt mer makt på bekostnad av centralregeringen. Det finns 17 st av allting. Bl a 17 stycken sjukvårdsmyndigheter bl a. Det innebär att varje region nu under en svår epidemi skall utforma sin egen policy.

I vissa regioner har man inte gjort något alls medan man i t ex borgerligt styrda Madrid stängt skolor, universitet mm.

Fernando Simón

Om centralmakten vore stark och hade kompetent personal så vore förstås en del vunnet eftersom regionerna då skulle lyssna. Nu tycks allt som har med Covid-19 att göra hamna i knäet på en epidemiolog med kultstatus (se bilden) med en vääääääldigt lång titel. Jag har hört honom svamla på TV några gånger men byter numera genast kanal. Han ser uppenbarligen sin roll som enbart att lugna befolkningen. Han ligger hela tiden efter det faktiska skeendet. Nej, det här kommer inte att beröra Spanien. Nej, det handlar om några enstaka fall. Etc etc. Ungefär som idioten Tegnell på svensk TV. Vi som är lite till åren har ju upplevt en del svåra epidemier och tillbud. ”Asiaten”, ”Hong Kong”, fågelinfluensan (som spred panik men till slut inte drabbade människor), svininfluensan m fl. Och på avstånd SARS och MERS. Samt t om smittkoppor i Stockholm (begränsades snabbt), kolera (som gick att vaccinera sig mot) och ebola (begränsades snabbt) i Spanien etc. Och det stod ju mycket snabbt klart för den som drog paralleller att detta skulle bli en pandemi vilket det nu med råge är vad än herrar epidemiologer säger.

Jag kommer ofta att tänka på en eldsvåda jag bevittnade i Sverige. Det brann i ett grannhus. En tvåvånings hyreslänga gissningsvis 50 meter lång. Det hade börjat brinna i taket nära ena änden. Borgarbrandkåren anlände med sin museiala utrustning och började släcka. Dådkraftigt högg man sig igenom taket där det brann och började vattenbegjuta. Men branden spred sig långsamt över taket. Man högg upp igen och vattenbegjöt. Och så fortsatte det innan jag tröttnade och istället hjälpte folk att evakuera sina lägenheter som var stekheta på övervåningen. Inget av genierna i borgarbrandkåren fick idén att hugga upp taket 2 meter framför den avancerande brandhärden för att förekomma spridningen.

Som borgarbrandkåren agerar dagens epidemiologer och politiker. Man agerar först när man är mitt i brandhärden. Alla åtgärder man nu vidtar, hur många människoliv skulle man räddat om man vidtagit dem lite tidigare?

Trakeostomi för livräddande respiratorbehandling

Utan tvekan kommer denna epidemi få dramatiska konsekvenser i Spanien. Jag antar (men kan ej belägga med siffror) att Spanien har en ganska ålderstigen befolkning med tanke på att nativiteten länge varit rekordlåg. Om man lyssnar på de politiserade epidemiologerna så löper vi gamlingar ingen fara men om man lyssnar på italienska akutläkare så ligger vi väldigt illa till. När anstormningen kommer tvingas akutläkarna till ”triage” (engelska) (”triaje” på spengelska) – vet inte svenska ordet men det är vad fältläkare hålller på med under krig, men även efter civila katastrofer, att grovsortera patienterna och välja vilka man skall satsa på. En luttrad akutläkare i Italien berättade att många av de yngre läkarna inte klarade av detta, de var helt förtvivlade. Det är klart och logiskt att man hellre hjälper  än 30-åring än en 90-åring. Kul för 30-åringen, mindre roligt för 90-åringen. Problemet är att man vare sig har tillräckligt många respiratorer, ECMO-enheter (konstgjord lunga), hjärt-lungmaskiner, operationssalar eller personal för att ta hand om alla.

Vi ser redan nu en anstorming av folk till primärvården i Spanien. Talande TV-bilder. Nära upplopp på några ställen. Och då är epidemin bara i sin linda. Och primärvården kan ju ända inte göra någonting alls för Covid-19-sjuka. Det finns ju ingen behandling alls utom akutsjukvård för att stötta lungorna medan det egna immunförsvaret förhoppningsvis rår på infektionen.

Redan innan denna katastrof så hade Spanien långa köer till många specialister och operationer. Det finns alltså ingen kapacitet alls över för den katastrof som nu tar sin början. Det blir kaos. Redan nu borde man ha rekvirerat idrottshallar, mässhallar och liknande och börjat inreda dem för katastrofhjälp. Eftersom man drar fötterna efter sig så kommer det att bli panik, improvisationer och kaos.


Gick ifrån textskrivande en stund för att följa blodbadet på de amerikanska börserna och såg då en News Alert om att WHO förklarat Covid-19 som en pandemi. Grattis. De har sent omsider upptäckt det alla vi andra sett sedan avsevärd tid. Antalet fall utanför Kina har 16-faldigats på 2 veckor. Smittspridningen är alltså exponentiell och snart kommer miljoner och senare miljarder mäniskor ha drabbats.


Förmodligen kommer de spanska sjukhusen att i princip tvingas överge all sjukvård förutom livräddande vård. I Italien har uppdelningen i olika specialiteter i praktiken uppluckrats, ”all hands on deck”. Alla läkare får ägna sig åt livräddning. TIPS: De som är avhängiga recept från läkare bör nog försöka få ut recept för flera månader innan anstormingen är total.


Nu har det gått ett antal timmar och inlägget fortsätter. Under natten har Trump ställt in flyg till och från Schengen. Förmodligen alldeles för sent för USA men bättre sent än aldrig. De hundratusentals som är predestinerade att dö bor ju huvudsakligen i de gigantiska länderna. Man kan fråga sig hur länder som Ryssland, Indien, Pakistan, Indonesien, Bangladesh, Etiopien och Nigeria kommer att klara sig.

Spanska media översvämmas nu av erkännanden att man saknar resurser att ta hand om den här epidemin. T o m i gamla Sverige ryter någon överläkare till om att Sverige saknar resurser att ta hand om krisen.


Förutom de rent medicinska aspekterna av pandemin så återstår ju de ekonomiska konsekvenserna. Det har givetvis blivit ett tvärstopp för turismen vilket blir extra kännbart för Kanarieöarna där vi finns. Börsen faller som en sten. Det här kommer att leda till ett stort antal permitteringar, avskedanden och konkurser med påföljande arbetslöshet.

Om man jämför med USA som också kommer att drabbas mycket hårt så går det landet in i krisen med en arbetslöshet på cirka 3 procent. Spanien ligger kring 14 procent. Denne skribent minns 2008 när finanskrisen slog till. Las Palmas blev på kort tid en spökstad med mängder av tomma butikslokaler. Nära nog alla fastighetsmäklare och resebyråer klappade ihop. Denne skribent lynchades på ett Spanienforum när jag spådde att återhämtningen skulle ta åtminstone 4-5 år. Jag var en värdelös dysterkvist. I själva verket kan man nog hävda att det tog åtminstone bortåt 7 år innan situationen någorlunda normaliserats. Och den här gången är ju förutsättningarna ännu sämre. En hög ingångsarbetslöshet och rekordsvaga finanser. Plus en vänsterextrem regering med kommunister som kommer att leda landet till nya rekord i budgetunderskott och konflikter med EU. Italien och Spanien kommer att behöva hjälp från ECB och IMF för att klara sig. Vi såg hur det gick i Grekland när en tokkommunistisk regering under lång tid vägrade gå med på långivarnas villkor. Det slutade med att den värste galningen , finansministern Varoufakis, sparkades ut från regeringen och landet kunde inleda en lång färd mot räddningen.

Litauiska seimas arbetar trots sovjetiskt anfall.

Jag spår att Spaniens arbetslöshet går upp till runt 22 procent, att landet tvingas be IMF om hjälp med nödlån, och att den ekonomiska krisen kommer att vara 4-5 år. En verklig tragedi. Den enda vinningen skulle kunna bli att den socialist-kommunistiska förbrytarregeringen åker ut i nästa val. Om det blir något. Det kan man aldrig veta när kommunisterna sitter vid makten. Med pandemin som förevändning har man stängt parlamentet i lagom tid för att förhindra annonserade interpelationsdebatter. Situationen var alltså att parlamentet stängdes medan kaféer, biografer, fotbollsmatcher, diskotek och andra kunde fortsätta sin verksamhet. Nu stängs allt mer ner men ett parlament borde aldrig stänga. Det är ju demokratins sista utpost. I den naziledda regionen Katalonien är vi vana att se parlamentet stängt. Men det har ju alltid varit totalitära regimers sätt att tysta oppositionen. Vi minns det fria Litauen 1991 när parlamentet fortsatte sitt arbete trots att sovjetiska stridsvagnar var på väg. Folk byggde barrikader och arbetet fortsatte.

Om man vore 30 år och fullt frisk så skulle man väl känna sig relativt säker även om italienska akutläkare som sagt tvingas snitta många unga i halsen för respiratorbehandling. Men om man som jag kan kryssa i en massa riskfaktorer då vet man ju att oddsen är dåliga för att överleva smitta och då är det lätt att hålla sig för skratt. Men främst går tankarna till de riktigt gamla. Vi har en släkting i Madrid som fyllt 105 år. Jag vet inte men hon borde väl tillhöra de allra äldsta i staden. Kommunen uppvaktade i alla fall på födelsedagen. Hennes liv hänger ju på en skör tråd i epidemins Madrid. Nu hänger allt på solidariteten med de äldre. Att samhället ställer upp som vi förhoppningsvis gjorde när vi kunde. Men fan tro´t i åldersfascismens tidevarv.

Till Dig läsare, sköt om Dig och de Dina!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s