Alarmtillstånd!

Det finns olika grader av undantagstillstånd i Spanien. Den mildaste formen är alarmtillstånd. Vad vi kan påminna oss så har alarmtillstånd, åtminstone under modern tid, tillämpats en enda gång, nämligen när facklig konflikt med flygledarna hotade att lamslå flygtrafiken lagom till semesteravgångarna. Ministern, den oförglömlige lille idioten ”Pepiño” Blanco, drämde till med alarmtillstånd och militariserade flygledningen. Åtgärden uppskattades då allmänt.

falconetti

Sánchez drar på sig bästa teatermasken och spelar regeringschef

Nu är det dags igen. I fredags aviserade Pedro Sánchez alarmtillstånd men utan att närmare utveckla de konkreta åtgärderna. På lördagen skulle en presskonferens hållas, först på morgonen, sedan kl. 13 och sedan sköts den fram timme efter timme. Först runt klockan 21.00 skedde presskonferensen. Mer om skälet till fördröjningen lite senare.

Alarmtillståndet innebär att hela Spanien lägges i karantän och ett allmänt utegångsförbud dygnet runt införs, med vissa undantag. Man får gå till och från: arbete, assistans till äldre och sjuka, affärer för basförnödenheter, apotek, frisörer, tvättinrättningar, tidningskiosker, ”estancos” (säljer framför allt tobak), sopcontainrar, promenera hunden, allmänna kommunikationer, taxi, banker och bankomater, bröllop och begravningar (med vissa restriktioner).

quedate

Stanna hemma!

Det här innebär ju ett mycket stort ingrepp i den personliga friheten men det accepteras av nästan alla. Det gäller ju liv och död.

Varför är det så viktigt? Spanien befinner sig i ett läge där antalet smittade fördubblas var 60:e timme (i skrivande stund). Får man inte ner takten i smittspridningen så kommer vården att kollapsa av brist på personal, material och maskiner som respiratorer och mängder med människor kommer att dö. Och inte bara i Covid-19. På intensiven behandla ju trafikskadade, hjärtsjuka, njursjuka, cancersjuka och många många andra. Inte bara gamlingar för övrigt. Drar man ner takten i smittspidningen kommer kurvan att plattas ut och intensivvården att hinna med.

heroes

Nutida hjältar i Spanien som drar ett enormt lass

Tyvärr har man vidtagit denna åtgärd för sent och antalet döda kommer under den nya veckan att skjuta i höjden.

En effekt av Pedro Sánchez först aviserade åtgärder innan de var beslutna var att hundratusentals Madrid-bor lämnade staden och provinsen och spred sig ut över landet. Och tog smittan med sig förstås.

Madrid hade redan tidigare exporterat smittan. Bl a till vår grannö Fuerteventura där de tre insjukna alla kommer från Madrid. De har i sin tur smittat minst två britter varav den ene dog igår återkommen till Storbritannien och makan är sjuk. På en lekman verkar det som om viruset smittar med samma lätthet som mässlingen, legionella, sars eller smittkoppor. Det kan leva på aerosoler och sväva i luften i timmar. Det är ju verkligen skrämmande. Man drar sig till minnes gångna epidemier där smittan spidit sig från våning till våning genom ventilationssystemet. Ett helt sjukhus i Regensburg blev infekterat av smittkoppor på det sättet en gång för länge sedan som man minns.

benidorm

I Benidorm struntade man i utegångsförbudet. Räkna med massiv polisinsats imorgon.

Så, varför sköts presskonferensen på lördagen upp gång på gång? Vi som följer spansk politik anade genast bakgrunden. Oenighet, gräl och bråk i den styrande kommunistjuntan. Lill-Stalin Pablo Iglesias ville passa på att nationalisera viktiga sektorer. Terroristerna i Baskien och nazisterna i Katalonien ville inte att centralregeringen skulle inkräkta på deras befogenheter. Inte ens under en pandemi kan avskummen rätta in sig i ledet för att rädda liv. Sánchez tycks ha kört över dem och vi får se om hämnden kommer. De kan ju rösta emot dekretet i sinom tid i parlamentet eller vägra stödja den statsbudget som någon gång måste komma.

Sämst på att efterleva alarmtillståndet tycks turisterna ha varit under söndagen. Några kan ha varit ovetande men de flesta tycks nog ha emnat att detta bara gäller spanjorer. Att turister är så viktiga att de kan strunta i tvingande regler. Från och med imorgon kan man nog räkna med hårdare tag från polisen. Böter på minst 100 euro och minimum 3 månaders fängelse om man inte lyder polismans order. Upplagt för bråk.

Kl 22.00 och kl 20.00 Madridtid var det påbjudet via sociala medier att ställa sig på balkongen och applådera för alla vårdpersonal och deras heroiska arbetet under helvetsförhållanden. Här i Las Las Palmas dånade applåderna kl 21.00 respektive 19.00. Och de lär fortsätta 19.00 varje kväll tills dess epidemin är över. Rörande solidaritet.

Under lördagen spelade många också den spanska nationalhymnen, allt efter italiensk förebild. Då kom jag att tänka dels på den erkände KGB-spionen Jan Gulliou som efter 9-11 äcklades av att amerikanska kongressen gick ut på trappan och sjöng den amerikanska nationalsången. Och på svinet Pablo Iglesias som kallat den spanska nationalhymnen ”una cutre pachanga fachosa” (ungefär: vulgärt fascistoljud). Detta om en himn som var känd 1761 och blev nationalhymn 1770. Franco var som bekant statschef 1930 – 1975. Det finns alltid asociala galningar som störs av varje tecken på solidaritet och folkgemenskap.

I solidaritet med sjuka, smittade, rädda och alla de som vill ha ett starkt friskt Spanien:

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s